WAAROM MARKETING NIET WERKT

Het valt me op hoe ik regelmatig wordt benaderd door andere ondernemers die zich afvragen of ik wel voldoende en hoe zichtbaar ik ben. En of ik wel weet dat wanneer ik mij nog meer zichtbaar maak, ik veel meer klanten aantrek. Succes is een keuze, wordt er gezegd.

Meteen roept dat bij mij een wedervraag op; hoe zichtbaar kun je zijn en voor wie doe je het?

De marketing methodes en formules die worden aangeboden beloven gouden bergen. Zo zou je in zes weken tijd je winstmarge kunnen verdubbelen. Moeiteloos de ene opdracht na de andere binnen slepen wanneer je de desbetreffende webinar of seminar bij woont die je wordt aangeboden.

Het maakt me eerder nieuwsgierig naar de man/vrouw achter deze beloftes. Hoe runnen zij hun bedrijf en wat zijn de cijfers?

Practice what you preach, is mijn credo dus de kwartaalcijfers moeten wel tot aan de hemel rijken met zulke beloftes. Eigenlijk interesseren me die cijfertjes me niet zoveel. Wat me vooral interesseert is in hoeverre jij gelooft dat dit alles mogelijk is.

Geloof jij dat jij jouw succes kunt afdwingen en aanleren? Het idee van een maakbare maatschappij viert hier hoogtij.

En voor wie doen we het? Wat willen we bereiken? Door wie willen we gezien worden en waarom?

Want de enige marketing truc die werkt is de kracht van intentie. Je kunt nog zoveel strategieën aanleren, zovele webinars volgen en alles als een spons opzuigen, uiteindelijk draait jouw business allemaal om de juiste intentie. Jouw intentie. Wie wil jij zijn, wat wil jij uitdragen.

Mensen komen tenslotte voor jou.

Want geloof me, jouw ideale klant voelt exact aan bij wie hij wat wil halen. Het getuigt wel van enige naïviteit en arrogantie om te denken dat jij als ondernemer de klant kan verleiden tot de aankoop en aanschaf van jouw produkt en/of dienst, louter door aangeleerde methodes die niet van jou zijn. Niet authentiek zijn.

Ja, er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken bekend waarin wordt aangetoond hoe ons brein werkt. Hoe ons beloningssysteem in elkaar zit, hoe ons gedrag wordt beïnvloed binnen een groep en welke toon de juiste snaar raakt.

Maar we worden wakker met z’n allen.

Oude strategieën worden overboord gegooid, oude patronen werken niet meer en we willen authenticiteit. We maken meer en meer onze eigen keuzes, vanuit het hart.

En kiezen voor gezelschap en ontmoetingen met anderen die ook zo in het leven staan. Dan komen we nader tot elkaar, nemen we diensten van elkaar af. Er ontstaat zoiets als de gunfactor en kan zelfs leiden tot co-creatie.

Maar voordat we bewust worden, doorlopen we eerst allerlei onbewuste processen. En dat is precies de bedoeling. Helemaal zelf doen we dat, in ons eigen tempo.

En daar zit geen enkel marketing mannetje tussen die ons daar versneld door heen laat gaan.

Dus besteed je geld en tijd wijs; doe zelfonderzoek. Dat kost niets. Het vraagt alleen aandacht. Jouw aandacht.

Vraag jezelf af waarom je het zo spannend vindt om jezelf te laten zien. Onderzoek welke persoonlijke waarheid daar aan ten grondslag ligt. En werk daar aan.

Wie of wat heeft jouw ooit laten geloven dat je het niet waard bent en wanneer was het moment dat je er zelf in bent gaan geloven?

Trap niet opnieuw in de valkuil om een andere overtuiging aan te nemen die niet van jou is. Nee, observeer, onderzoek en transformeer. Jij bent namelijk jouw eigen adviseur, dit is jouw marketingstrategie. De enige die wel werkt.