De magie van systemisch werk

Telkens weer ben ik onder de indruk van het diep helende effect van systemisch werk.

Het is niet enkel het moment van de opstelling waar het helingsproces in gang wordt gezet. In de dagen en weken erna neem ik een ongelooflijke transformatie waar welke verband houdt met de thema’s en elementen welke opgesteld zijn.

Er zijn vele werkvormen. Voornamelijk werk ik met schaalwandelen, familie- en systeemopstellingen en tafelopstellingen. Ik werk alleen met cliënt. Zo kan ik zo zuiver en helder mogelijk werken.

Het verlangen

Zo ook met J. Ze heeft de weg naar mijn praktijk gevonden en verlangt naar een vurige en passionele relatie met haar echtgenoot.Er ligt een moeizame weg achter haar waarin ze veel aan haar persoonlijke ontwikkeling heeft gewerkt. Het heeft haar veel gebracht, alleen niet dichter bij haar grote liefde.

Ze worstelt nog dagelijks met voor haar onverklaarbare angsten.Het maakte dat ze zich niet volledig kan geven aan haar partner.

De angst

Wanneer ik haar uitnodig zichzelf op te stellen, kiest ze opvallend genoeg voor een poppetje met een kinderlijk uiterlijk. Een grote witte steen achter haar in de hoek rechts, staat voor haar zachtheid. Een platte donkere steen vertegenwoordigd haar angsten en ligt voor haar voeten.

 

Wanneer ik invoel op de angst voelt deze zich oppermachtig en wil volkomen bezit nemen van de vrouw.

Alleen en hulpeloos

Ze geeft haar echtgenoot een plek in de hoek links achter haar in de opstelling. Ze voelt zich alleen en hulpeloos in deze positie. Haar echtgenoot ook. Hij wil graag behulpzaam zijn en neemt plaats naast haar. Ze voelt zich hierdoor gesteund.

Angst voelt zich hierdoor ontkracht en neemt afstand. J. voelt dat er meer steun aanwezig mag zijn en plaats haar twee helpers en haar Gids om haar heen in het systeem. Ik voel dat er iets ontbreekt en vraag hoe dat voor J. voelt.

Hartverscheurend

Even valt het stil en begint ze hartverscheurend te huilen. Dan kiest ze opnieuw een element. Het is de volwassen vrouw die ze opstelt, links van haar.Het kind dat zij zich voelt, draait zich om en kijkt naar de volwassen vrouw die zij van binnen is.

De volwassen J. voelt zich gezien en wacht geduldig af. Kleine J. huilt en zegt zo te verlangen naar de volwassen J. “Er staat iets tussen in” zegt ze. Iets dat ze nog weg dient te geven en ze plaatst een klein donker steentje voor haar.

Wanneer ik invoel op het steentje, wordt duidelijk dat het ‘het niets’ is. Het is het niets en het is niets. Een illusie. J. voelt enkel nog altijd de drang dat ze ‘ergens vanaf moet’.

Toekomst

Dan beseft ze ineens dat alles open ligt en alles mogelijk is.

In een fractie wisselt ze van positie met de volwassen J. De witte steen plaatst ze tussen haar en haar lief. Echtgenoot tegenover haar begint te stralen.

Kleine J. neemt plaats achter haar gevolgd door Angst en Het Niets. Haar helpers in een kring om haar heen terwijl ze liefdevol in de ogen kijkt van haar lief.

Ik vraag haar of er nog iets ontbreekt. Ze kiest voor een klein boeddha beeldje en plaatst deze achter echtgenoot. “Nu kan ik de toekomst zien!”zegt ze met betraande ogen.

Het is een prachtig gezicht, alles letterlijk op één lijn…